Vitamina D scade riscul de scleroză multiplă

Deficitul de vitamina D poate genera sau agrava scleroza multiplă (SM), cred unii specialiști.

De exemplu, s-a constatat că incidența acestei boli este redusă la tropice și crește odată cu distanța de ecuator, în ambele emisfere. Iar in condițiile în care nivelurile de vitamina D din sânge sunt modulate climatic, prin expunerea la cantitatea necesară de ultraviolete, se poate formula și o atare concluzie. De asemenea, cercetări din Germania au dovedit fluctuația sezonieră a puseurilor de SM, cu o frecvență mai ridicată primăvara (martie-mai) și mai scăzută toamna (septembrie- noiembrie). Confirmator, s-a constatat și că puseurile în scleroza multiplă, dovedite prin scanări de Imagistică prin Rezonanță Magnetică (IRM), cu gadoliniu, sunt precedate de niveluri mai scăzute de vitamina D. Iar administrarea de suplimente de vitamina D, 400 de unități internaționale (IUS) sau mai mult, scade riscul îmbolnăvirii cu 40%, este concluzia unei alte cercetări. Rolul imunomodulator al acestei vitamine a fost evidențiat și pentru alte boli autoimune, cum ar fi encefalomielita autoimună experimentală (EAE), pentru care utilizarea de suplimente de Vitamina D are rol preventiv1.

Pentru a evita riscurile generate de nivelurile scăzute de vitamina D, este indicat screening-ul, mai ales pentru grupurile etnice predispuse la deficit, respectiv populațiile cu pielea închisă la culoare. Recomandările Institutului de Medicină din SUA sunt pentru 600 IUS de vitamina D pe zi, pentru adulții cu vârsta de la 19 la 70 de ani, și 800 de IUS pe zi, pentru persoanele de peste 71 de ani și cu interdicția consumului a mai mult. Se recomandă ca adulții să evite a lua mai mult de 4000 IUS pe zi. Dozele de pana la 50.000 IUS săptămânal pot fi prescrise doar pentru un deficit marcat și administrate timp de trei luni, până la normalizarea nivelului de vitamina D, cu o doză de întreținere ulterioară.

Deoarece dozele foarte mari de vitamina D, pe o perioadă extinsă, pot duce la toxicitate și genera diverse probleme medicale, administrarea nu se recomandă decât pe baza investigațiilor și a recomandărilor unui specialist2.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *