O moleculă de semnalizare numită interferon gamma ar putea ajuta specialiștii să înțeleagă modul de formare a autoanticorpilor la pacienții cu lupus și să deschidă calea unor tratamente noi pentru boli cronice autoimune, consideră cercetatorii de la Colegiul de Medicina Penn State1New clue in lupus autoantibody production found – sciencedaily.com.

Lupus eritematos sistemic (LES) este cea mai comună formă de lupus. Boala este caracterizată prin producerea, de către sistemul imunitar al pacientului, de autoanticorpi care atacă celulele propriului organism, provocând inflamații și leziuni ale țesuturilor. La un pacient sănătos, limfocitele B se multiplică pentru a lupta împotriva intrușilor, a agenților externi care pot afecta organismul. Aceste grupe de limfocite B produc anticorpi special pentru a lupta împotriva agenților patogeni externi sau se transformă în celule secretoare de anticorpi și celule B de memorie, care oferă o protecție pe termen lung, prin recunoașterea agenților patogeni întâlniți anterior.
La pacienții bolnavi de lupus, precum și la șoarecii cu lupus, aceste limfocite B se mobilizează nu doar împotriva intrușilor, ci apar spontan. Celulele B-secretoare de autoanticorpi și celulele B de memorie sunt create pentru a ataca țesutul propriului organism, ceea ce generează inflamație cronică și leziuni tisulare, uneori fiind afectate și organe vitale.
Elucidarea modului în care se formează acești autoanticorpi constituie o preocupare majoră a cercetătorilor în domeniu. Studiind premisele acestui comportament anormal al limfocitelor B, cercetătorii de la Colegiul de Medicina Penn State au identificat, în cadrul unui studiu pe șoareci, o proteină de semnalizare celulară, numită interferon gamma, care este implicată în formarea grupurilor de limfocite B spontan dezvoltate. În cadrul studiului, oamenii de știință au remarcat că suprimarea receptorilor interferon gamma din celulele B impiedică „formarea de grupuri spontan dezvoltate de limfocite B și autoimunitate”, potrivit declarațiilor făcute de Dr. Ziaur S.M. Rahman, profesor asistent de microbiologie și imunologie la Colegiul de Medicina Penn State. Cercetătorii au mai corelat această informație și cu alte date, respectiv cu faptul că pacienții cu LES tind să aibă niveluri mai ridicate de producție de interferon gamma, precum și cu descoperirea că formarea grupurilor de limfocite B normale, care produc anticorpi pentru a lupta împotriva agenților patogeni externi, nu depinde de molecula de semnalizare numită interferon gamma.
Autorii studiului consideră că tratamentele care ar viza acest gamma interferon ar fi o cale revoluționară și eficientă în abordarea terapeutica a LES, în prezent bazată în mare parte pe imunosupresoare, care expun însă pacienții la infecții.
- 1New clue in lupus autoantibody production found – sciencedaily.com