Specialiștii afirmă că persoanele care au rude cu o boală autoimună au un risc mai ridicat de a dezvolta o boală autoimună – sau chiar mai multe, având în vedere că, în multe cazuri, autoimunitatea se manifestă prin patologie multiplă. Riscurile pot fi mai ridicate pentru aceeași boală, dar, în funcție și de sexul persoanei, există posibilitatea și pentru alte boli autoimune. Ceea ce se transmite este mai curând un „fond autoimun”, deși există și predispoziții specifice.

psoriazis
sursa imagine: Embed from Getty Images

Pentru psoriazis, o treime dintre bolnavi au rude cu această boală1, iar în privința descendenței directe, cercetările atestă că, dacă unul dintre părinți este afectat de psoriazis, copiii acestuia au, fiecare, 15% „șansa” de a dezvolta boala. Când ambii părinți sunt afectați de psoriazis, riscul crește la 75%, iar dacă un frate sau o soră (dar niciun părinte) au psoriazis, riscul a fost estimat la aproximativ 20%2. La gemenii monozigoți, riscul este de 70%, iar la cei dizigoți de 20%3.

Psoriazisul poate fi o moștenire de familiehttps://autoimun.ro//cont/media/psoriazis-i3.jpghttps://autoimun.ro//cont/media/psoriazis-i3-100x150.jpgadminPsoriazispatologie,psoriazisSpecialiștii afirmă că persoanele care au rude cu o boală autoimună au un risc mai ridicat de a dezvolta o boală autoimună – sau chiar mai multe, având în vedere că, în multe cazuri, autoimunitatea se manifestă prin patologie multiplă. Riscurile pot fi mai ridicate pentru aceeași boală, dar,...informare. comunicare. suport.