Anticoncepționalele pot provoca scleroză multiplă

Un studiu realizat în SUA corelează riscul crescut de scleroză multiplă cu consumul de anticoncepționale. Concluzia acestei cercetări infirmă studii anterioare, ale căror autori susțineau că tratamentele cu anticoncepționale reduc riscul pentru scleroză multiplă sau întârzie boala1.

Dimpotrivă, susțin autorii studiului prezentat la Academia Americană de Neurologie din Philadelphia, probabilitatea de a face scleroză multiplă este de până la 50% mai mare la femeile care iau anticoncepționale, iar predispoziția cea mai ridicată este la femeile obeze, deoarece medicația anticoncepțională poate crește nivelul hormonului care reglează apetitul, un hormon care intervine atât în reglarea greutății corporale și a poftei de mâncare, dar și în răspunsul imun.

Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de trei ani, pe un lot de 305 de femei diagnosticate cu scleroză multiplă și 3.050 de femei care nu aveau scleroză multiplă. În total, 29% dintre femeile cu scleroză multiplă și 24% dintre cele care nu aveau această afecțiune au luat contraceptive cel puțin trei luni, în intervalul de trei ani înainte de apariția simptomelor.

Potrivit rezultatelor cercetării, consumul de anticoncepționale a crescut cu 35% riscul de scleroză multiplă, în raport cu subiecții care nu au consumat acest tip de medicamente. Mai mult, riscul a crescut la 50% pentru pacienții care au oprit administrarea contraceptivelor cu cel puțin o lună înainte de manifestarea simptomelor specifice bolii neurologice.

Un comentariu la „Anticoncepționalele pot provoca scleroză multiplă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *