Măsurile de protecție solară în psoriazis

Deși lumina naturală sau artificială (UV) are efect pozitiv asupra psoriazisului, expunerea excesivă și neprotejată la soare poate agrava afecțiunea (sau chiar provoca, în cazul persoanelor predispuse), deoarece multe tratamente pentru psoriazis, precum retinoizii, pot face pielea mai sensibilă la soare. De aceea, Academia Americană de Dermatologie recomandă utilizarea unei creme ecran cu spectru larg, care blochează atât razele UVA, cât și pe cele UVB, cu un factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 15. Protecția trebuie extinsă la vestimentație – haine cu mânecă lungă și pantaloni sau rochie/fustă lungă, pălărie cu boruri largi și ochelari de soare care filtrează razele UVA și UVB. Și nu în ultimul rând, căutarea locurilor umbrite, deși e bine de știut că unele dintre acestea, precum umbrelele și copacii, oferă umbră, dar nu protecție solară corespunzătoare. Riscurile, chiar dacă nu sunt evidente, există și lângă apă, zăpadă și nisip, deoarece acestea reflectă razele soarelui.

În cazul în care s-a produs o arsură de soare, pielea poate fi tratată cu băi reci, pot fi administrate creme hidratante ușoare și creme cu hidrocortizon, după cum este necesar. Pentru bolnavii de psoriazis, măsurile de protecție solară sau post-arsuri trebuie luate însă împreună cu medicul specialist1.

Recomandările pentru protecție solară sunt valabile și pentru pacienții cu alte probleme de sănătate autoimune, precum lupus, cu diferența că produsele de protecție solară trebuie să fie cu SPF 50+.

Surse:

  1. Psoriasis and the Sun – everydayhealth.com

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *