Psoriazisul crește riscul de boli cardiace și de accident vascular cerebral

Potrivit rezultatelor unui studiu realizat în Danemarca, în perioada 1997-2006, cu analiza datelor medicale provenind de la aproximativ 4,5 milioane de persoane, riscul cel mai mare de accident vascular cerebral și de ritm cardiac anormal a fost înregistrat la pacienții tineri cu psoriazis sever.

avc

sursa imagine: wikipedia.org

Dintre subiecții monitorizați, 36.765 au avut psoriazis ușor și 2.793 – o forma severă a bolii. La pacienții cu psoriazis ușor, riscul de ritm cardiac anormal (fibrilație atrială) a crescut cu 50%, iar cel de accident vascular cerebral ischemic – cu 97%. La cei cu psoriazis sever, riscurile au fost apreciate ca fiind mult mai mari, cu 198% și, respectiv, 180%. Riscurile pentru pacienții cu vârsta de peste 50 de ani au fost mult mai mici, ceea ce i-a determinat pe autorii studiului să conchidă că riscurile maxime sunt la pacienții tineri cu psoriazis sever. Spre deosebire de cercetările anterioare, care identificau doar anumite riscuri de boli cardiace, cercetătorii danezi au concluzionat, în urma studiului, că, pentru pacienții psoriazici, riscurile există și sunt semnificative și pentru fibrilație atrială și atac cerebral.

Cercetătorii au stabilit că există o legătură între psoriazis și riscul cardiovascular crescut, determinată de faptul că pielea și vasele de sânge pot avea surse similare de inflamație, însă nu pot susține că unul îl provoacă indubitabil pe celălalt1 2.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *