Bolile autoimune afectează mai mult femeile decât bărbații

Reprezentanții Oficiului de cercetare pentru Sănătatea Femeilor, din cadrul Institutului Național de Sănătate din Statele Unite, consideră că autoimunitatea este o problemă majoră pentru femei, afectând 75% dintre cei 50 de milioane de americani cu boli autoimune. Pentru unele afecțiuni autoimune, raportul femei-bărbați este unul copleșitor, dacă sunt avute în vedere ratele de îmbolnăvire pentru persoanele de sex feminin. Cele mai dezechilibrate rate femei-bărbați, în defavoarea femeilor, se înregistrează pentru:

femeie-trista
sursa imagine: pixabay.com

– Tiroidita Hashimoto (10:1);
– Lupus eritematos sistemic (9:1);
– Sindromul Sjogren (9:1);
– Sindromul secundar antifosfolipidic (9:1);
– Ciroza biliară primară (9:1);
– Hepatita autoimuna (8:1);
– Boala Graves (7:1).

Și alte boli autoimune discriminează femeile, dar raporturile nu sunt atât de accentuat dezechilibrate:
– Sclerodermia (3:1);
– Artrita reumatoidă (2.5:1);
– Sindromul antifosfolipidic primar (2:1);
– Purpura trombocitopenică autoimună (2:1);
– Scleroza multiplă (2:1);
– Miastenia gravis (2:1).

Luate împreună, bolile autoimune afectează de trei ori mai mult femeile decât bărbații și se situează printre primele cauze de mortalitate la pacientele de până în 65 de ani și ca a patra cea mai mare cauză de handicap în randurile femeilor din SUA. Iar în ceea ce privește transmiterea către descendenți, sunt favorizate tot femeile.

Autoimunitatea discriminează nu doar femeile de bărbați, ci și femeile între ele. Astfel, bolile autoimune afectează preponderent femeile tinere și de anumite etnii. De exemplu, în cazul lupusului, s-a descoperit că incidența bolii este mai ridicată printre femeile afro-americane, hispanice, asiatice și la nativele americane, cu un risc de două până la trei ori mai mare de a dezvolta boala decât la femeile caucaziene[ref]Autoimmune Disease in Women – aarda.org[/ref].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *