Consumul de alcool provoacă și agravează psoriazisul

Consumul de alcool poate genera sau agrava psoriazisul, posibil prin provocarea sau accentuarea inflamației, cred specialiștii. O altă explicație ar putea fi aceea că alcoolul determină pierderi de zinc, un element pilon în vindecarea pielii1.

alcool

sursa imagine: pexels.com

Alcoolul poate provoca psoriazis sau acutizarea bolii, observație valabilă în mod special pentru bere, șampanie și băuturi alcoolice tari. Utilizarea frecventă exacerbează riscurile și manifestările. Astfel, persoanele care suferă de alcoolism acuză o mâncărime mai intensă2. Statisticile vin să confirme aceste afirmații: psoriazisul afectează doar 1% persoane neconsumatoare de alcool, pe când procentul dintre consumatorii de alcool este de 5%. La alcoolicii cronici, rata de îmbolnăvire este de 4-7 ori mai mare decât la restul populației, iar abuzul sistematic de alcool este cauză a apariției bolii pentru 50% dintre adulții cu psoriazis3.

Colby Evans, MD, dermatolog în Austin, Texas și membru al Consiliului Național Psoriasis Foundation al Trustees, susține că alcoolul afectează în mod negativ evoluția psoriazisului, prin uscarea pielii, dar și prin atenuarea sau chiar blocarea efectelor medicamentelor administrate. Specialistul incriminează berea neagră, arătând că un consum de 5 beri negre pe săptămână dublează riscul pentru psoriazis4.

De asemenea, alcoolul poate diminua efectele pozitive ale tratamentelor administrate și exacerba pe cele negative, atât asupra pielii, cât și asupra unor organe interne, în mod deosebit asupra ficatului5.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *