Timomul, o formă de cancer al timusului, este mai frecvent la persoanele care au anumite boli autoimune, consideră oncologii.
Timusul, un organ implicat în producerea de celule albe, numite limfocite T, este situat în spatele sternului, în partea din față a pieptului, chiar în fața și deasupra inimii, în partea cunoscută ca mediastin. Timusul este un organ mic, ajunge la greutatea maximă în timpul pubertății, apoi scade în dimensiune, fiind inlocuit treptat cu țesut adipos.

thymus-gland
sursa imagine: wikipedia.org

Timomul – autoimunitatea ca factor de risc și alți factori predispozanți
Timomul și carcinomul timusului sunt boli în care celulele maligne (canceroase) se formează pe suprafața exterioară a timusului1. Celulele tumorale într-un timom arată similar cu celulele normale ale timusului, cresc mai lent, și rareori se răspândesc dincolo de timus, în plămâni sau în pleură2. În schimb, celulele tumorale într-un carcinom arată foarte diferit de celulele normale ale timusului, cresc mai repede, și se răspândesc, de obicei, în alte părți ale corpului. Carcinomul timic este mai dificil de tratat decât timomul3, dar este și mai rar4.
Dintre aceste două tipuri de cancer al timusului, timomul este corelat de oncologi cu anumite afecțiuni autoimune5 6 7: miastenia gravis, aplazia pură de celule rosii dobândită, hipogamaglobulinemia, polimiozita, lupusul eritematos sistemic, artrita reumatoidă, tiroidita, sindromul Sjogren, colita ulcerativă, sarcoidoza, sclerodermia și anemia pernicioasă.
Unele surse8 susțin că 30%- 65% dintre persoanele cu timom au miastenia gravis, iar altele situează acest procent la aproximativ 40%9. Bineînțeles că doar unele persoane cu miastena gravis sau cu alte afecțiuni autoimune de risc vor dezvolta timom, chiar foarte puține, având în vedere că timomul nu este o formă frecventă de cancer. Deși tumorile timice (și sunt de mai multe tipuri, nu doar timom) sunt cele mai comune tumori în mediastinul anterior (partea din față a cavității toracice), în general acestea sunt rare, cu o rată de numai 1,5 cazuri la un milion de persoane, în SUA, adică aproximativ 400 de cazuri pe an (numărul exact de cazuri diagnosticate anual nu este cunoscut)10.
În afara factorului predispozant autoimun, există și alți factori de risc, precum vârsta sau etnicitatea. Astfel, unii specialiști susțin că timomul apare mai mult la persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani11, iar alții că survine cu precădere în jurul vârstei de 70 de ani. În ceea ce privește distribuția etnică, statisticile din SUA indică o prevalență a bolii la asiatici și indigeni din Insulele Pacificului, cu un număr mai mic de pacienți printre albi și latini12.

mediastinal-diffuse-large-B-cell-lymphoma
sursa imagine: flickr.com | humpath.com

Simptomele timomului
Tumorile de acest tip pot fi diagnosticate chiar înaintea apariției simptomelor, în urma unei investigații de rutină sau realizată cu alt scop, frecvent printr-o radiografie sau scanare CT. Aproximativ 4 din 10 persoane cu timom nu au nici un simptom, atunci când le este descoperită tumora13.
Când apar, în general, simptomele includ: scurtarea respirației, tuse (chiar cu spută sângeroasă), dureri în piept, probleme la înghițire, pierderea poftei de mâncare, deficit ponderal. Există și cazuri în care, pentru că timusul este aproape de vena cavă superioară, tumorile apasă pe acest vas și provoacă simptome ale sindromului de venă cavă superioară, care includ: edem facial, al gâtului, toracelui superior și brațelor, uneori cu facies pletoric sau chiar cianoză, vene proeminente în această parte a corpului (cu distensie accentuată în zona jugulară), disfagie, dureri de cap, amețeli, tulburări vizuale14, vocale și de respirație.

Diagnostic și tratament
Diagnosticul se pune pe baza unui examen fizic riguros și a unei anamneze amănunțite, însoțite de investigații imagistice, după caz și posibilități de investigare: radiografie toracică, tomografie computerizată, imagistică prin rezonanță magnetică sau tomografie cu emisie de pozitroni. Biopsia este foarte importantă pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine15.
În funcție de rezultatele investigațiilor și deciziile medicilor, asupra timomului se intervine uzual chirurgical, apoi, prin radioterapie, dacă este cazul, și, în caz de recidivă, prin chimioterapie16.

Unele boli autoimune cresc riscul pentru timomhttps://autoimun.ro//cont/media/thymus-gland.jpghttps://autoimun.ro//cont/media/thymus-gland-150x113.jpgadminArticole generalecancer,timom,timus,tumoareTimomul, o formă de cancer al timusului, este mai frecvent la persoanele care au anumite boli autoimune, consideră oncologii. Timusul, un organ implicat în producerea de celule albe, numite limfocite T, este situat în spatele sternului, în partea din față a pieptului, chiar în fața și deasupra inimii, în partea...informare. comunicare. suport.