Cercetătorii de la Spitalul Universitar Skåne, Universitatea din Lund, Suedia, susțin că pacienții pediatri care au supraviețuit unui cancer trebuie monitoriazați cu atenție pe termen lung, deoarece au un risc crescut de a dezvolta ulterior boli autoimune1Pediatric Cancer Survivors at High Risk for Autoimmune Disease – medscape.com.

Dintre cele 33 de boli autoimune avute în vedere, s-a remarcat că prevalente, printre foștii pacienți oncologici, au fost: anemia hemolitică, boala Addison, poliarterita nodoasă, boala cardiacă reumatismală, sclerodermia, purpura trombocitopenică idiopatică, tiroida Hashimoto, anemia pernicioasă, sarcoidoza, sindromul Sjogren și diabetul insulino-dependent. Studiul a evidențiat că riscul este mai ridicat pentru pacienții care au avut anumite tipuri de cancer, precum leucemie, limfom Hodgkin, tumori renale și neoplasme ale sistemului nervos central. Pacienții pediatri care au fost diagnosticați în aceste arii oncologice au, potrivit autorilor studiului, un risc de 40% până la 60% mai ridicat de a dezvolta o boală autoimună ulterior, în raport cu subiecții care nu au avut cancer în copilărie.
Studiul a fost realizat sub coordonarea dr. Anna Sällfors Holmqvist, MD, pe un lot de 20.361 pacienți din Danemarca, Islanda și Suedia, diagnosticați cu cancer în copilarie, între 0 și 19 de ani, cu supraviețuire de minim un an de la data diagnosticului. Pentru această cercetare au fost analizate date medicale înregistrate începând din 1940 și 1950, până la 31 decembrie 2008. Pentru cercetare au fost aleși 125.794 subiecți de comparație, de aceeași vârstă, sex și țara de reședință, care nu au avut cancer în intervalul de vârstă 0-19 ani.
Concluziile studiului au fost explicate de autori prin modificarea sistemului imunitar, cu apariția tendinței de producție autoanticorpi, sub acțiunea combinată a cancerului, tratamentului imunosupresor și infecțiilor care asaltează organismul în timpul tratamentului oncologic. A fost luată în considerare și radioterapia, ca posibil factor determinant al imunității ulterioare, însă nu au existat suficiente date disponibile pentru a investiga efectele, urmând ca această presupunere să se contureze ca posibilă ipoteză pentru o cercetare ulterioară.
- 1