Medicii britanici de la Spitalul Regal Hallamshire, din Sheffield, au abordat cu succes mai multe cazuri de scleroză multiplă, utilizând transplanturi de măduvă cu celule stem proprii. Tratamentul, inițial aplicat pacienților bolnavi de cancer, a fost utilizat în acest studiu pentru 20 pacienți cu scleroză multiplă. Rezultatele au fost pozitive pentru toți, iar pentru unii de-a dreptul remarcabile, unii pacienți, paralizați anterior, reușind să meargă în urma tratamentului.

celule-stem-cancer
sursa imagine: wikipedia.org

Steven Storey a fost unul dintre pacienții cu rezultate incredibile, ce au presupus reversibilitatea dizabilității. Diagnosticat cu scleroză multiplă în 2013, Steven a ajuns, în doar un an, de la o condiție fizică de maratonist, în scaunul cu rotile, cu senzațiile pierdute în mare parte din corp și chiar cu incapacitatea de a se hrăni singur. După administrarea tratamentului, pacientul a reușit să-și miște degetele de la picioare, iar după câteva luni, să se ridice și să stea în picioare fără ajutor, fără a izbuti însă, la data comunicării rezultatelor studiului, să și meargă singur.

O altă evoluție incredibilă s-a înregistrat în cazul unei paciente a cărei condiție medicală s-a deteriorat marcant după o sarcină. Pacienta, diagnosticată la 21 de ani, se deplasa, după puseu, în scaunul cu rotile. După tratament, a plecat însă pe propriile picioare din centrul medical, iar ameliorarea a fost una persistentă, după doi ani de la transplant starea medicală fiind una stabilă, fără semne de deteriorare.

Noul tratament este numit HSCT (autologous haematopoietic stem cell transplant) și constă în resetarea sistemului imunitar, în două etape: întâi se aplică tratament chimioterapic și, apoi, sunt utilizate celulele stem ale pacientului, neafectate de boală1.

Tratament cu celule stem pentru pacienții cu scleroză multiplăhttps://autoimun.ro//cont/media/celule-stem-cancer.jpghttps://autoimun.ro//cont/media/celule-stem-cancer-150x111.jpgadminScleroza multiplăcancer,celule stem,HSCT,scleroză multiplă,sistem imunitar,tratamentMedicii britanici de la Spitalul Regal Hallamshire, din Sheffield, au abordat cu succes mai multe cazuri de scleroză multiplă, utilizând transplanturi de măduvă cu celule stem proprii. Tratamentul, inițial aplicat pacienților bolnavi de cancer, a fost utilizat în acest studiu pentru 20 pacienți cu scleroză multiplă. Rezultatele au...informare. comunicare. suport.