Stress-ul agravează psoriazisul

Tulburările emoționale, sentimentele negative neexprimate sunt corelate cu episoadele acute ale bolii. 40% dintre pacienții cu psoriazis au menționat, în cadrul unui studiu, că au avut, cu aproximativ o lună înaintea unui episod acut, un eveniment stressant1.

Oamenii de știință de la Tartu (Estonia) au studiat modul în care psoriazisul influențează starea mentală a unei persoane cu psoriazis. Cercetarea a inclus mai mult de o sută de oameni cu psoriazis și s-a realizat cu utilizarea unui chestionar special, care cuprindea date de familie, date din copilărie, precum și estimări în raport cu diferite situații de viață și probleme.

Rezultatele au evidențiat simptome nevrotice la 51% dintre bărbați și 70% dintre femeile cu psoriazis. Factorul „teamă” a fost mai puternic la femei decât la bărbați și la ambele sexe a fost mai puternic decât în grupul de control.

Întrebările care au decurs din acest studiu: Este stress-ul un factor declanșator al psosriazisului sau boala determină stress-ul? Ori este vorba de un „cerc vicios”2? Aceste întrebări nu au primit un raspuns definitiv, chiar dacă opiniile specialiștilor converg către a sugera că este vorba, ca și în cazul altor boli autoimune, de un „lanț al slăbiciunilor”.

Depresia și anxietatea, stress-ul, în general, acționează asupra sistemului imunitar favorizând apariția sau reapariția bolii, prin declanșarea unor procese încă vag elucidate. Însă, chiar dacă aceste mecanisme nu sunt pe deplin elucidate, pentru bolnavii de psoriazis, ca și pentru cei care au alte afecțiuni din spectrul autoimun, se recomandă evitarea stress-ului.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *