Tiroidita autoimună poate afecta calitatea vieții, fără legătură cu hipotiroidismul

Tiroidita cronică autoimună, cunoscută și sub numele de tiroidita Hashimoto, este o boală autoimună de organ, caracterizată de acțiunea sistemului imunitar împotriva glandei tiroide. Din cauza acestui atac, apare o stare inflamatorie locală și, de aceea, boala se mai numește și tiroidita cronică limfocitară.

signs and symptoms of hypothyroidism
sursa imagine: By Mikael Häggström, used with permission, via Wikimedia Commons

Această tulburare inflamatorie a tiroidei este adesea corelată cu hipotiroidismul, iar în Statele Unite, tiroidita Hashimoto este considerată cea mai comună cauză pentru hipotiroidism.1Hashimoto’s disease – mayoclinic.org, accesat la data de 15.02.2021

În general, medicii consideră că tiroidita Hashimoto nu produce simptome, dacă funcția tiroidiană este normală. Dar un studiu publicat în Thyroid, Jurnalul Oficial al Asociației Americane pentru Tiroidă, sugerează că tiroidita cronică autoimună poate genera simptome și afecta viața, chiar și atunci când funcția tiroidiană este normală.

Tiroidita Hashimoto afectează în cea mai mare măsură femeile de vârstă mijlocie și este asociată cu simptome precum oboseală cronică, păr uscat, iritabilitate cronică, dificultate de concentrare, constipație și nervozitate cronică. Declarațiile pacienților afectați converg către a indica scăderea calității vieții, din cauza simptomatologiei menționate.

Johannes Ott și colegii de la Spitalul Kaiserin Elisabeth și Universitatea de Medicină din Viena, Austria, susțin însă că femeile cu niveluri mai ridicate de anticorpi anti-tiroidieni înregistrează un număr semnificativ mai mare de simptome, chiar dacă nivelul lor de hormon de stimulare tiroidiană (TSH) se încadrează în limite normale2Hashimoto’s thyroiditis can affect quality of life even when thyroid gland function is normal – sciencedaily.com, accesat la data de 15.02.2021. Autorii cercetării nu au studiat impactul tratamentului cu hormoni tiroidieni pentru tiroidita Hashimoto, dar nu exclud posibilitatea ca dozele optime de hormon tiroidian să nu îndepărteze toate simptomele. Însă, pentru a confirma aceste susțineri, vizând o simptomatologie existentă și în absența hipotiroidismului, dar și rezidual, în pofida terapiei de substituție a hormonului tiroidian, este nevoie de cercetări ulterioare, consideră specialiștii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *