Noi orizonturi în terapia de substituție renală – rinichii bioimprimați

Potrivit informațiilor apărute în presă, Selena Gomez a avut un transplant renal, din cauza afecțiunii autoimune de care suferă. Vedeta a declarat că are lupus, iar o complicație severă a acestei boli a impus necesitatea unui transplant. Viața i-a fost salvată de o prietenă bună, care i-a donat un rinichi1Selena Gomez a dezvăluit că a suferit un transplant de rinichi – digi24.ro, accesat la data de 04.02.2021.

kidney transplant
sursa imagine: by Wiremu Stadtwald Demchick, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Pacienții cu lupus eritematos sistemic (LES), boala de care suferă Selena Gomez, reprezintă 3% din toate transplanturile de rinichi din Statele Unite2When is renal transplantation indicated in the treatment of lupus nephritis? – medscape.com, accesat la data de 04.02.2021. Degradarea renală, până la necesitatea unui transplant, poate să apară însă și în alte boli autoimune3Renal transplantation in anti-neutrophil cytoplasmic antibody vasculitis – nlm.nih.gov, accesat la data de 04.02.2021 și nu toți pacienții autoimuni, care care ajung în această situație, primesc rinichi de la prieteni. Iar listele de așteptare pot fi mai lungi decât posibilitățile organismului de a face față bolii.

Știința însă progresează și oferă soluții inclusiv pentru bolnavii care sunt în așteptarea unui organ salvator. Astfel, o echipă internaţională de cercetători a obținut rinichi, în baza unei tehnologii ce implică un proces similar cu imprimarea 3D. Deși rinichii respectivi erau de dimensiunea unei unghii, structura s-a dovedit a fi similară unui rinichi real, inclusiv la nivelul nefronului, astfel încât au putut fi utilizați pentru a analiza toxicitatea unor substanţe medicamentoase, cunoscute prin potențialul de a provoca leziuni renale la oameni. Activitatea echipei a condus la constatarea că, prin procesul de bioprintare 3D, s-ar putea obține acum aproximativ 200 de mini rinichi, în doar zece minute, fără a compromite calitatea. Autorii studiului apreciază că acesta este un pas important în terapia de substituție renală, prin obținerea de țesut renal bioimprimat transplantabil. Studiul, publicat în Nature Materials, a fost condus de Institutul de Cercetare pentru Copii Murdoch (MCRI) și compania de biotehnologie Organovo4Cutting edge technology to bioprint mini-kidneys – sciencedaily.com, accesat la data de 04.02.2021.

În prezent, datorită îmbunătățirii mijloacelor de investigare și abordare terapeutică, este posibilă o minimizare a daunelor renale în bolile autoimune și, implicit, o reducere a numărului de cazuri care impun transplant. Dar nu doar numărul de cazuri este important, căci fiecare viață contează. De aceea, cercetarea menționată anterior oferă speranță, iar concretizarea acesteia ar aduce o mult așteptată salvare pentru cei afectați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *