Despre miastenia gravis, câteva date

Miastenia Gravis (MG) este o boală autoimună caracterizată de o tulburare a transmiterii neuromusculare. Afecțiunea se manifestă prin slăbiciune a mușchilor oculari, bulbari, ai membrelor și ai căilor respiratorii. Slăbiciunea se manifestă fluctuant la aceeași persoană, iar formele de manifestare a bolii, precum și severitatea, diferă de la o persoană la alta. Cu privire la această afecțiune, au fost formulate, în timp, câteva concluzii1Life-threatening misdiagnosis of bulbar onset myasthenia gravis as a motor neuron disease: How much can one rely on exaggerated deep tendon reflexes – nih.gov, accesat la data de 28.01.2021:

ptosis-myasthenia-gravis
sursa imagine: by Mohankumar Kurukumbi, Roger L Weir, Janaki Kalyanam, Mansoor Nasim, Annapurni Jayam-Trouth, CC BY 2.0 – Wikimedia Commons

– Mai mult de 50% dintre pacienți prezintă simptome oculare (ptoză și/sau diplopie).
– Aproximativ jumătate dintre pacienții cu forma oculară a bolii vor dezvolta boala generalizată în termen de doi ani.
– Aproximativ 15% dintre pacienți prezintă simptome bulbare (disartrie, disfagie și oboseală la mestecare).
– Uneori, pacientul va prezenta doar slăbiciune bulbară focală, în special la debutul tardiv al Miasteniei Gravis (LOMG), respectiv când simptomele apar după 65 de ani, cu o predominanță clară a bărbaților.
– Frecvent, pacienții se manifestă cu slăbiciune focală (oculară sau bulbară).
– Unii specialiști consideră că „este important să se ia în considerare miastenia gravis, chiar și în cazurile care prezintă doar slăbiciune musculară bulbară progresivă, în special la pacienții mai în vârstă“, inclusiv în situațiile care ridică suspiciuni pentru alte afecțiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *