Anticorpii anti-cortactină – un nou tip de anticorpi pentru diagnosticarea miasteniei gravis

Pacienții fără anticorpi împotriva receptorului acetilcolinei (AChR) sau tirozinkinazei musculare specifice (MuSK) sunt clasificați ca având miastenia gravis dublu-seronegativă (dSNMG), în cazurile în care a fost, totuși, pus diagnosticul de miastenia gravis (MG). Pentru pacienții seronegativi la anticorpii menționați, sunt luate în considerare alte investigații, inclusiv serologice, respectiv teste pentru anticorpi considerați mai recent relevanți pentru diagnostic, precum anti-LRP4, anti-agrin, anti-fibră musculară striată. Iar ultimele cercetări au evidențiat un nou tip de anticorpi – anti-cortactină.

effects-of-MuSK-autoantibodies
sursa imagine: Wikimedia Commons

În urma unui studiu recent1Diagnostic utility of cortactin antibodies in myasthenia gravis – nih.gov, accesat la data de 20.01.2021, s-a constatat prezența anticorpilor cortactinici la 23,7% dintre pacienții dubloseronegativi și la 9,5% dintre pacienții pozitivi pentru anticorpii AChR. Cercetarea a fost efectuată pe un grup eterogen de 250 de pacienți cu miastenia gravis, o parte pozitivi împotriva receptorului acetilcolinei sau împotriva tirozinkinazei musculare specifice și o parte dublu-seronegativi, dar și cu un grup de control format din 29 de persoane sănătoase. La pacienții pozitivi pentru anticorpii anti-MuSK, la cei cu alte tulburări autoimune şi la persoanele sănătoase, nu au fost identificați anticorpii anti-cortactină.

Pacienții cu anticorpi anti-cortactină au avut rezultate negative pentru anticorpii anti-fibră musculară striată și anti-LRP4. Pacienții cu miastenie dublu-seronegativă, dar pozitivi pentru anticorpii anti-cortactină, au prezentat MG oculară sau generalizată ușoară, fără simptome bulbare. Concluziile autorilor studiului sunt că autoanticorpii cortactinici sunt prezenți în cazurile ușoare de boală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *