Psoriazis

PE SCURT:

Psoriazisul este cunoscut ca boală dermatologică, însă acesta poate afecta și articulațiile (artrita psoriazică). Originea bolii este necunoscută, iar evoluția – una specifică tuturor afecțiunilor autoimune – cronică și recidivantă.
Psoriazisul este o afecțiune dermatologică cronică, de etiologie autoimună, despre care se știu următoarele date1:
– este o afecțiune cronică a pielii;
– nu are cauze cunoscute;
– nu este contagios;
– are o evoluție imprevizibilă: evoluează spontan în direcția remisiei sau agravării;
– este controlabil cu ajutorul medicamentelor, dar nu vindecabil;
– beneficiază de rezultatele unor cercetări ce promit terapii mai eficiente, ce includ medicamente biologice mai noi.

PE LARG:

Date generale:
Psoriazisul este o afecțiune dermatologică cronică, necontagioasă, de etiologie autoimună, caracterizată de producerea unor plăci uscate de piele îngroșată, roșii, și a unor scuame argintii, rezultate din proliferarea rapidă a celulelor pielii, proces declanșat de limfocitele anormale din sânge. Leziunile psoriazice pot lua însă și forma unor pustule sau vezicule, forma de manifestare a bolii nefiind singulară.
Originea bolii este necunoscută, iar evoluția – una specifică tuturor afecțiunilor autoimune – cronică și recidivantă2.

Simptome:
Psoriazisul afectează, de obicei, pielea de pe coate, genunchi, scalp, dar leziunile apar și pe mâini, picioare, spate și chiar la nivelul organelor genitale sau în regiunea anală și, mai rar, în cavitatea bucală. De asemenea, boala poate afecta unghiile (mici depresiuni punctiforme sau puncte albe pe unghii ori formațiuni maro-gălbui mai mari, numite și „pete de ulei”), determinând modificări similare celor cauzate de infecțiile fungice. Leziunile pot ocupa o arie restransă sau, dimpotrivî, să se extinda pe arii mari3. De obicei, boala începe cu papule mici, de culoare roz, acoperite cu solzi mici, albi și cu mâncărimi. Dacă acești „fulgi” sunt desprinși, pot lăsa mici pete de sange pe piele, un criteriu de diagnostic, numit și „semnul Auspitz”4. Apoi, aceste papule fuzionează, formând leziuni pe arii extinse care, de asemenea, sunt însoțite de prurit.
În episoadele acute, psoriazisul este foarte dureros și se manifestă prin febră, frisoane, senzație de mâncărime severă, puls rapid, epuizare, anemie, pierdere în greutate, slăbiciune musculară și/sau dureri articulare5.

Forme de manifestare:
Boala este de mai multe tipuri:
1. Psoriazis în plăci;
2. Psoriazis gutat;
3. Psoriazis pustulos;
4. Psoriazis inversat;
5. Psoriazis eritrodermic;
6. Artrita psoriazică.
În general, se înregistrează doar una din cele cinci forme ale bolii, dar există și pacienți care asociază mai multe tipuri de psoriazis.
Artrita psoriazică apare frecvent la articulațiile de la mâini, la genunchi şi glezne6, dar afectează și soldurile şi coloana vertebrală, provocând chiar anchiloze.

Diagnostic și tratament:
Diagnosticul de psoriazis este pus de un medic specialist dermatolog, după evaluare clinică, însă, în general, este recomandată biopsia cutanată, în vederea certificării diagnosticului prezumtiv, iar pentru artrita psoriazică se efectueză o radiografie osoasă.
Pentru diferențierea de alte boli, în anumite cazuri, sunt necesare și analize de laborator, în unele situații chiar analize complexe. Când diagnosicul este incert, se poate recurge la analize mai complexe, precum determinarea CD4 si CD8, care sunt pozitive la pacienții cu psoriazis7 8 și chiar la teste genetice, din aceasta perspectivă putând fi recomandate și teste precum HLA B13, B17, B37 și CW69 și alte teste de acest tip, în funcție de posibilitățile de investigare disponibile. Testele genetice au deschis, în prezent, numeroase opțiuni de evaluare și monitorizare, inclusiv pentru bolile autoimune, în cazul de față, și pentru psoriazis10 11, dar sunt inaccesibile, cel puțin în parte, la noi în țară, iar cele care pot fi realizate au costuri foarte ridicate.
Tratamentul se stabilește de către medicul specialist, în funcție de tipul de psoriazis și gradul de afectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *