Mediul și stilul de viață declanșează și agravează psoriazisul

Dintre factorii care pot declanșa psoriazisul, zece, dintre cei mai des întâlniți, țin de condițiile de mediu și de stilul de viață1:

psoriasis

sursa imagine: www.medicinenet.com

1. Alimentația:
Deși nu există date științifice certe, în conformitate cu datele furnizate de organizațiile pentru persoanele cu psoriazis, pacienții cu această boală ar putea avea probleme determinate de lapte integral, fructe citrice, gluten și alimente grase.
2. Alcoolul:
Potrivit datelor furnizate de mai multe cercetări, alcoolul agravează psoriazisul.
3. Excesul de soare:
În timp ce o cantitate moderată de soare poate ameliora unele simptome, arsurile solare pot declanșa un episod acut.
4. Vremea rece și uscata:
Un climat rece și uscat poate agrava simptomele bolii. De aceea, în aceste perioade, este indicat a se petrece cât mai puțin timp cu expunerea la climatul daunător și mai mult în spații închise, calde și cu umidificator.
5. Stress-ul:
Stress-ul este un factor declanșator și agravant în bolile autoimune, inclusiv în psoriazis. De aceea, unii specialiști recomandă tehnici de relaxare și meditație, pentru asigurarea unui tonus mental și emotional pozitiv.
6. Factorii endocrini:
Dintre aceștia, specialiștii menționează sarcina, activitatea redusă a tiroidei2 și obezitatea3. Greutatea corporală excedentară poate agrava boala. Un studiu publicat în JAMA Dermatology, în 2013, corela dieta săracă în calorii cu scăderea puseurilor în psoriazis.
7. Fumatul:
Tutunul poate crește riscul de psoriazis și, de asemenea, înrăutăți simptomele.
8. Anumite medicamente:
Pentru a preveni riscurile legate de medicație, este recomandat să anunțați medicul cu privire la bolile pe care le aveți și să consultați prospectele.
9. Infecțiile:
Anumite infecții, mai ales cele din sfera ORL, dacă nu sunt tratate la timp și corect, pot conduce, de asemenea, la declanșarea și agravarea bolii, posibil prin corelația care există între hiperactivitatea imunitară, în caz de infecții, și substratul hiperimun, pentru anumiți anticorpi, al acestei boli. Astfel, atunci când apar chiar și așa-numitele răceli comune, cum ar fi o durere în gât (faringită streptococică), afte (Candida albicans) sau infecții ale tractului respirator superior, se impune prezentarea la medic și administrarea tratamentului corect. Mai nou, se consideră că și SIDA are acest rol4.
10. Leziunile pielii:
Afectarea pielii poate cauza noi leziuni psoriazice, în apropierea zonei afectate. Pentru a evita aceste riscuri, sunt necesare măsuri de precauție, cum ar fi purtarea de mâneci lungi, mănuși și utilizarea substanțelor de protecție împotriva insectelor5.

Cauzele bolii se investighează și în prezent, descoperindu-se date noi, ce pot ajuta la un mai bun control al afecțiunii. După aproximativ 30 de ani de studii intense, modul de declanșare a bolii rămâne, însă, încă un mister6, ca și în cazul altor boli autoimune. Cunoașterea unor factori declanșatori sau agravanți permite însă, atât medicilor, cât și pacienților, un management mai bun al bolii.

Surse:

  1. 10 Psoriasis Triggers to Avoid – healthline.com
  2. Pustular Psoriasis – papaa.org
  3. 10 Psoriasis Triggers to Avoid – healthline.com
  4. Round Itchy Skin Patches – livestrong.com
  5. 10 Psoriasis Triggers to Avoid – healthline.com
  6. Psoriasis – medicinenet.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *