Obezitatea poate fi un factor declanșator pentru scleroza multiplă

Cercetătorii de la Raúl Carrera, Institutul pentru Cercetare neurologică din Buenos Aires, Argentina, au realizat un studiu în cadrul căruia au avut în vedere posibila legătură dintre obezitate și scleroza multiplă (SM), prin verificarea indicelui de masă corporală (IMC) pe un grup de voluntari1.

În cadrul cercetării, IMC a fost calculat pentru 210 de persoane cu SM și 210 persoane de aceeași vârstă și sex, care nu au avut SM, în trei etape, respectiv la 15 și 20 de ani, și la momentul studiului.

Pe baza cercetării, s-a constatat că persoanele obeze la 20 de ani au un risc dublu de a dezvolta ulterior SM, în raport cu indivizii care nu sunt obezi. La persoanele cu IMC mai ridicat, s-au înregistrat și niveluri mai ridicate de leptină, un hormon secretat de țesutul adipos, care intervine în reglarea greutății corporale și a poftei de mâncare, dar și în răspunsul imun. Dr. Jorge Correale, autorul studiului, consideră că, deoarece acest hormon promovează răspunsuri inflamatorii în organism, se poate stabili o conexiune între SM și obezitate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *