O echipă de cercetători de la Universitatea din Texas a făcut o descoperire care ar putea ajuta la refacerea glandelor salivare. În acest fel, ar fi ajutați milioane de oameni care au gura uscată, în urma unor probleme medicale precum: Sindrom Sjogren, sechele survenite în urma cancerului capului și gâtului sau producție limitată de salivă în urma unor tratamente.
Oamenii de știință americani au realizat, prin ceea ce este numit „inginerie tisulară”, un cadru din fibre de mătase, pentru a dezvolta celule stem în celule ale glandelor salivare. Potrivit autorilor studiului, a fost aleasă mătasea, ca material pentru cadrul necesar culturii de celule stem, deoarece acest material este „natural, biodegradabil, flexibil și poros, oferind celulelor în curs de dezvoltare un acces facil la oxigen și nutriție”, dar și pentru că nu implică procese inflamatorii, un efect advers pe care îl prezintă alte materiale.
În acest demers, cercetătorii au utilizat celule stem din glande salivare de șobolan, care, după câteva săptămâni în cultură, au produs o matrice 3-D care a acoperit cadrul de mătase. Deși, potrivit estimărilor dr. Yeh, coordonatorul studiului, celulele stem ale glandei salivare sunt unele dintre cel mai dificil de obținut în culturi, cu funcția păstrată, celulele care au rezultat în urma proiectului derulat sub coordonarea sa au prezentat multe caracteristici pe care le posedă celulele glandelor salivare, lucru care nu a fost posibil anterior, prin utilizarea altor „tehnici de cultură de țesut”. Pentru a rafina procesul, oamenii de știință vor continua să utilizeze celule provenite de la șobolani, dar intenționează să folosească, ulterior, celule stem umane.
Autorul cercetării își afirmă speranța că, în următorii zece ani, aceste demersuri vor permite refacerea glandelor salivare, la persoanele care suferă de afectarea acestor glande exocrine1Scientists’ silk structure is secret to process of regenerating salivary cells – sciencedaily.com.
- 1