Unele probiotice pot fi contaminate cu gluten

Conform unor analize realizate de specialiștii de la un centru de boală celiacă din cadrul Centrului Medical al Universității Columbia (CUMC), peste jumătate din probioticele populare conțin urme de gluten.

Testele, efectuate pe 22 de produse din topul celor mai bine vândute probiotice, au scos la iveală că 12 dintre ele (55%) au avut gluten detectabil. Cele mai multe dintre probioticele care au fost testate pozitiv pentru gluten conțin cantități foarte mici, care, potrivit standardelor Food and Drug Administration (FDA), înseamnă că pot menționa pe etichetă că nu conțin gluten. Patru dintre brandurile analizate (18% din total) au avut însă un conținut superior pragurilor FDA.

gluten-free

sursa imagine: flickr.com

Având în vedere aceste date, precum și referiri din literatura de specialitate sau din media, cu privire la etichetarea incorectă a suplimentelor nutritive, autorii cercetării consideră că etichetele care susțin că produsele respective nu conțin gluten, nu pot fi credibilizate, mai ales în cazul probioticelor. Chiar dacă aceste probiotice conțin cantități mai mici decât cele considerate riscante pentru pacienții de boală celiacă, un aport riscant pe această cale fiind posibil doar prin consumarea unei mari cantități de probiotice, este condamnabilă prezența în produse a unor substanțe nemenționate pe etichetă. Mai ales că, potrivit declarațiilor coordonatorului studiului, deși se consideră că doar anumite cantități de gluten pot afecta pacientul, totuși, s-a remarcat că pacienții cu boală celiacă aflați sub tratament cu suplimente alimentare au mai multe simptome decât cei care nu iau aceste suplimente, iar printre suplimentele administrate de acești pacienți sunt foarte populare probioticele1.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *