Boala celiacă poate fi provocată de poluanții chimici obișnuiți

Potrivit rezultatelor unui studiu recent1Celiac disease linked to common chemical pollutants – sciencedaily.com, accesat la data de 08.01.2021, nivelurile crescute în sânge de substanțe chimice toxice găsite în pesticide, vase de gătit antiaderente și ignifuge sunt corelate cu un risc crescut de boală celiacă la tineri, astfel:

pastile
sursa imagine: Dennis M DePace, PhD, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

– Copiii și adulții tineri, cu niveluri ridicate în sânge de pesticide și substanțe chimice asociate pesticidelor numite diclorodifenildicloretilene (DDE), au avut un risc de două ori mai mare de a fi diagnosticați cu boală celiacă, decât cei fără niveluri ridicate.
– În cadrul studiului, s-au identificat diferențe între femei și bărbați, pentru boala celiacă, corelate cu expunerile toxice:
* Pentru femei, care reprezintă majoritatea cazurilor celiace, expunerea ridicată la pesticide presupune un risc de cel puțin opt ori mai mare de intoleranță la gluten.
* Femeile tinere, cu niveluri ridicate de substanțe chimice anti aderente (perflouoroalchili, PFA, inclusiv teflon) au dovedit un risc de cinci până la nouă ori mai mare de boală celiacă.
* Bărbații tineri au manifestat susceptibilitate dublă de boală, pentru niveluri crescute în sânge de substanțe chimice ignifuge, difenil eteri polibromurați sau PBDE.

Autorii cercetării susțin că acest studiu corelează măsurabil expunerea la substanțe toxice cu boala celiacă, dar este nevoie de demersuri ulterioare pentru a stabili dacă este vorba de o legătură directă sau mediată endocrin, având în vedere datele existente referitoare la influența factorilor toxici asupra sistemului endocrin. Cercetarea deschide calea pentru alte studii, care pot dovedi că bolile autoimune nu sunt condiționate doar genetic, ci și de factorii de mediu.

Studiul s-a bazat pe analiza nivelurilor de substanțe chimice toxice din sângele a 30 de copii și adulți tineri, cu vârste cuprinse între 3 și 21 de ani, nou diagnosticați cu boală celiacă. Cercetarea a fost realizată de Jeremiah Levine, MD, gastroenterolog pediatric și profesor la Departamentul de Pediatrie de la NYU Langone, în calitate de cercetător principal al studiului, în colaborare cu Leonardo Trasande, MD, MPP, epidemiolog și Jim G. Hendrick, profesor MD la NYU Langone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *