Beneficiile hidroxiclorochinei în lupus eritematos sistemic

Într-un studiu apărut pe nature.com1, se menționează (cu indicarea surselor, în subsolul articolului) că hidroxiclorochina, utilizată în schema de tratament pentru mai multe boli autoimune, prezintă următoarele beneficii, pentru pacienții cu lupus eritematos sistemic (LES):

pastile

sursa imagine: Fvasconcellos, Public domain, via Wikimedia Commons

– crește speranța de viață;
– diminuează riscul de insuficiență renală;
– are efect protector în ceea ce privește incidentele trombotice, diabetul zaharat și dislipidemia;
– reduce rigiditatea arterială;
– prezintă proprietăți antibacteriene și antivirale;
– reduce ratele de infecție în LES;
– are efecte pozitive în tratamentul sindromului anticorpilor antifosfolipidici;
– prezintă siguranță în timpul sarcinii și poate îmbunătăți rezultatul acesteia la pacienții afectați2;
– poate fi benefic în vasculita ANCA-pozitivă;
– este considerat posibil util în diverse neoplazii;
– are un profil beneficii-riscuri mai bun decât alte medicamente utilizate pentru tratarea LES, având în vedere, printre altele, că rareori provoacă disfuncții renale și hepatice3, cardiotoxicitate4 sau efecte secundare ale mușchilor scheletici la doza adecvată (recomandată)5.

Dincolo de beneficii, medicamentul prezintă contraindicații, efecte adverse și interacțiuni medicamentoase, menționate în prospect. Toate aceste date trebuie discutate cu medicul, înainte de inițierea tratamentului, dar și pe parcursul acestuia, atunci când apar schimbări.

Surse:

  1. Prevalence of hydroxychloroquine retinopathy using 2018 Royal College of Ophthalmologists diagnostic criteria – nature.com, accesat la data de 22.12.2020
  2. Deși, autorii studiului fac aceste mențiuni și medici specialiști recomandă continuarea tratamentului pe durata sarcinii, în prospect se menționează: „Acest medicament nu trebuie utilizat în timpul sarcinii.“ (Prospect: Informații pentru utilizator / Plaquenil 200 mg comprimate filmate / Sulfat de hidroxiclorochină – anm.ro, accesat la data de 22.12.2020). Deciziile se iau de către pacient, după o discuție riguroasă cu medicul.
  3. În prospect, se menționează: „Au fost raportate cazuri izolate de anomalii ale testelor funcționale hepatice şi au fost publicate două cazuri de insuficiență hepatica fulminantă.“ (Prospect PLAQUENIL, compr. – romedic.ro, accesat la data de 22.12.2020). De asemenea, prospectul recomandă precauție „La pacienți cu boală renală sau hepatică și la pacienți care utilizează medicamente care afectează aceste organe. La pacienții cu afectare gravă a funcției renale și hepatice, trebuie avute în vedere măsurarea concentrațiilor plasmatice de hidroxiclorochină și ajustarea corespunzătoare a dozelor;“ (REZUMATUL CARACTERISTICILOR PRODUSULUI, compr. – anm.ro, accesat la data de 22.12.2020)
  4. În Rezumatul caracteristicilor produsului, există secțiunea „Toxicitate cardiacă cronică“ (REZUMATUL CARACTERISTICILOR PRODUSULUI – anm.ro, accesat la data de 22.12.2020).
  5. Rezumatul caracteristicilor produsului atrage atenția asupra unor efecte corelate cu tratamentul de lungă durată: „La toți pacienții cu tratament de lungă durată, trebuie controlate cu regularitate funcțiile musculaturii scheletice și reflexele tendinoase. Dacă apare slăbiciune musculară, tratamentul trebuie întrerupt.“ (ibidem).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *