Cât poate dura să obții un diagnostic…

Dacă un medic îți spune că nu ai nimic, dar tu simți că ai, mergi mai departe, pentru a primi un diagnostic. Dacă investigațiile recomandate nu sugerează nicio boală, înseamnă că nu au fost recomandate cele necesare. Sau, în anumite cazuri, investigațiile nu au fost realizate corect.

celiac-disease

Boala celiacă
sursa imagine: photobucket.com

O pacientă a primit diagnosticul de boală celiacă după opt ani de la debutul simptomelor și accesarea serviciilor medicale oferite de „doar“ 23 de medici.

Povestea a început în 1987, cu o boală parazitară – giardioză. Chiar dacă afecțiunea a fost tratată, simptomele gastrointestinale au persistat, iar starea generală a pacientei a degenerat. Analizele nu sugerau o anumită condiție patologică, iar medicii au intervenit doar pentru ameliorarea simptomelor, fără a identifica vreo cauză, pentru a acționa în această direcție. Din fericire, salvarea a venit, dar de la medicul veterinar care îi trata câinele, nu de la numeroșii medici consultați anterior. Acesta, constatând pierderea în greutate a clientei sale, i-a sugerat că ar putea avea boală celiacă. Când bolnava a discutat, apoi, cu medicul său despre această posibilitate, a întâmpinat rezistență, dar rezultatele investigațiilor au confirmat ipoteza.

Pacienta menționată este Alice Bast, membru fondator și coordonator al organizației non profit Beyond Celiac. ONG-ul înființat în 2003 activează pentru a aduce îmbunătățiri în ceea ce privește diagnosticarea, cercetarea și tratamentul corelate cu boala celiacă. Experiența ei de viață este un exemplu de perseverență în rezolvarea provocărilor personale și de transformare a propriilor probleme în oportunități de a ajuta pe cei cu dificultăți similare.

Mai multe informații despre caz, aici.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *