Dacă un medic îți spune că nu ai nimic, dar tu simți că ai, mergi mai departe, pentru a primi un diagnostic. Dacă investigațiile recomandate nu sugerează nicio boală, înseamnă că nu au fost recomandate cele necesare. Sau, în anumite cazuri, investigațiile nu au fost realizate corect.

sursa imagine: photobucket.com
O pacientă a primit diagnosticul de boală celiacă după opt ani de la debutul simptomelor și accesarea serviciilor medicale oferite de „doar“ 23 de medici.
Povestea a început în 1987, cu o boală parazitară – giardioză. Chiar dacă afecțiunea a fost tratată, simptomele gastrointestinale au persistat, iar starea generală a pacientei a degenerat. Analizele nu sugerau o anumită condiție patologică, iar medicii au intervenit doar pentru ameliorarea simptomelor, fără a identifica vreo cauză, pentru a acționa în această direcție. Din fericire, salvarea a venit, dar de la medicul veterinar care îi trata câinele, nu de la numeroșii medici consultați anterior. Acesta, constatând pierderea în greutate a clientei sale, i-a sugerat că ar putea avea boală celiacă. Când bolnava a discutat, apoi, cu medicul său despre această posibilitate, a întâmpinat rezistență, dar rezultatele investigațiilor au confirmat ipoteza.
Pacienta menționată este Alice Bast, membru fondator și coordonator al organizației non profit Beyond Celiac. ONG-ul înființat în 2003 activează pentru a aduce îmbunătățiri în ceea ce privește diagnosticarea, cercetarea și tratamentul corelate cu boala celiacă. Experiența ei de viață este un exemplu de perseverență în rezolvarea provocărilor personale și de transformare a propriilor probleme în oportunități de a ajuta pe cei cu dificultăți similare.
Mai multe informații despre caz, aici.