Condiționări genetice în boala celiacă

Un studiu, realizat la Universitatea din Țara Bascilor, descoperă că există o genă-cheie, 1nc13, în ceea ce este numit ADN-ul „junk”, cu rol major în apariția bolii celiace.

celule-intestinale
sursa imagine: ehu.eus | Celulele intestinale la un individ sănătos, în care ARN-ul necodat al genei Inc13 apare în roșu (punctele roșii nu s-ar fi văzut la un pacient cu boală celiacă).

Acidul ribonucleic produs de această genă este responsabil pentru menținerea nivelurilor normale de expresie a genelor pro-inflamatorii. În boala celiacă, acest ARN este greu de realizat sau deloc, astfel încât nivelurile genelor inflamatorii nu sunt reglementate în mod corespunzător și expresia lor este crescută. Mai mult, dincolo de limitele cantitative menționate, 1nc13 produs de pacienții celiaci are o variantă care modifică modul în care funcționează. Acestea contribuie la generarea unui mediu inflamator și la declanșarea bolii celiace.

Potrivit cercetătorilor implicați în studiu, descoperirea poate fi utilizată ca premisă pentru noi posibilități de diagnosticare precoce, în boala celiacă1Key gene in development of celiac disease has been found in ‘junk’ DNA – sciencedaily.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *