Legătura dintre alergii și autoimunitate

Oamenii de stiință de la Institutul Național de Sănătate din America au descoperit, în urma unei cercetări realizate pe șoareci, o genă, numită BACH2, cu rol fundamental în dezvoltarea unor boli alergice și autoimune, precum scleroza multiplă, astmul, boala Crohn, boala celiacă și diabetul de tip 1.

Gena intervine în reglarea funcției imune, influențând activitatea unor globule albe. Astfel, globulele albe numite celule T CD4 au un rol dublu în cadrul sistemului imunitar, atât de a activa, cât și de a constrânge răspunsurile imune. Deficitul activității de restrângere poate conduce la atacuri ale sistemului imunitar împotriva propriilor celule și țesuturi, conducând la inflamații excesive, așa cum se întâmplă în bolile alergice și autoimune. În studiul pe șoareci, atunci când gena a fost eliminată, șoarecii au murit de boli autoimune, în primele câteva luni de viață, din cauza dereglementării activității de protecție. Iar când gena a fost reintrodusă, activitatea de reglementare a celulelor albe a fost restaurată.

Bach2
sursa imagine: wikipedia.org.

Descoperirea ajută, consideră cercetătorii, atât în abordarea afecțiunilor sistemului imunitar, cât și a celor oncologice1NIH scientists find link between allergic and autoimmune diseases in mouse study – cancer.gov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *