Statisticile care există la ora actuală în SUA, pentru boala celiacă, prezintă următoarea stare de fapt, pentru principalele aspecte care vizează pacienții:

1. Rata îmbolnăvirilor:

– Boala celiacă este de patru ori mai răspândită în zilele noastre decât în anii 1950. Tinerii din prezent sunt de patru ori și jumătate mai predispuși la această afecțiune, decât omologii lor care au trăit în anii 1950. Aceste statistici nu se aplică doar pentru tineri, ci și pentru persoanele mai în vârstă1.
– Boala celiacă afectează, în prezent, în SUA, aproximativ 1 din 133 de persoane2.
– Există aproximativ 3 milioane de americani care trăiesc în prezent cu boala, o cifră care este aproximativ echivalentă cu întreaga populație din statul Nevada3.

celiac-disease
sursa imagine: mayoclinic.org.

2. Diagnosticarea:

– În anul 2003, s-a constatat ca această boală a fost diagnosticată la o rată de 9 ori mai mare, decât în deceniul anterior4.
– Pentru fiecare individ care a fost diagnosticat cu celiachie, există cel puțin 30 care mai suferă de această boală, fără să știe. În jur de 83% dintre pacienții care trăiesc în SUA sunt fie nediagnosticați, fie diagnosticați greșit. Pacienții nediagnosticați au o prevalență de patru ori mai mare de deces, în cazul în care boala este lăsată netratată pentru perioade lungi de timp5.
– În funcție de unii medici, procesul de diagnosticare poate dura chiar și 6-10 ani6.
– Rata de diagnostic pentru boala celiacă poate ajunge la 50-60%, până în 2019, datorită eforturilor de sensibilizare a publicului, în raport cu această afecțiune7.

3. Distribuirea pe grupe populaționale:

– 5-20% dintre cei care suferă de această boală au, de asemenea, o rudă de gradul 1 cu boală celiacă8.
– 70% dintre pacienții raportați sunt de sex feminin9.
– Fenotipul HLA DR3 apare la 70-90% dintre pacienții cu sprue celiac, spre deosebire de 20-25% din cazurile de subiecți normali10.

4. Simptomatologie:

– Boala celiacă are 295 de simptome cunoscute11.
– Numai 35% dintre persoanele diagnosticate recent au suferit de diaree cronică, risipind mitul că diareea trebuie să fie prezentă la celiaci, pentru un diagnostic corect12.
– 60% dintre copii si 41% dintre pacienții adulți diagnosticați au fost asimptomatici13.

5. Afecțiuni asociate14:

– Pacienții-copii, cu vârsta cuprinsă între 2 și 4 ani, au avut 10,5% mai multe șanse de a dezvolta boli autoimune.
– 610,000 de femei din SUA se confruntă cu infertilitate inexplicabilă; se estimează că 6% (36,600) dintre aceste femei nu știu că boala celiacă ar fi cauza.
– 350.000 de persoane din Statele Unite ale Americii traiesc cu sindromul Down; 12% (42000) dintre ele au, de asemenea, boala celiacă.

6. Complicații:

Conform unor statistici mai vechi (2007), acestea pot afecta pacienții celiaci prin15:
– Anemie (3-6%);
– Artrită (20%);
– Ataxie (40%);
– Limfom non-Hodgkin (39%);
– Intoleranță la lactoză (24%);
– Dermatită (5%);
– Diabet zaharat de tip 1 (12%);
– Sindromul de colon iritabil (20%);
– Boală de ficat (42%);
– Migrenă/Dureri de cap (4%);
– Neuropatie periferică sau alte afecțiuni neurologice (51%);
– Obezitate (30-40%);
– Osteoporoză (4,5%);
– Osteomalacie / densitate osoasă scăzută (70%);
– Tulburări pancreatice și ale glandei tiroide (5-14%).

7. Tratament/dieta fără gluten:

– Nu toți pacienții celiaci răspund la o dietă fără gluten. Se estimează că aproximativ 10-19% dintre pacienți nu răspund, în cazul în care mucoasa intestinală, deteriorată de sistemul imunitar, nu se reface chiar și după un an de dietă fără gluten16.
– Cel mai frecvent motiv pentru non-răspuns este urmarea unei diete fără gluten insuficient de strict (36-45%). Iar pentru cei care urmează dieta strictă, răspunsul slab sau absent poate fi determinat de alte afecțiuni coexistente, cum ar fi sindromul de colon iritabil, intoleranța la lactoză, mici suprainfecții bacteriene intestinale sau o boală celiacă refractară, care apare la aproximativ 4% dintre pacienți17, cu preponderență la persoanele de peste 50 de ani18.

boala celiacă în statisticihttps://autoimun.ro//cont/media/celiac-disease-i1.jpghttps://autoimun.ro//cont/media/celiac-disease-i1-129x150.jpgadminBoala celiacăboală celiacă,diagnostic,gluten,statisticiStatisticile care există la ora actuală în SUA, pentru boala celiacă, prezintă următoarea stare de fapt, pentru principalele aspecte care vizează pacienții: 1. Rata îmbolnăvirilor: - Boala celiacă este de patru ori mai răspândită în zilele noastre decât în anii 1950. Tinerii din prezent sunt de patru ori și jumătate mai...informare. comunicare. suport.