Test rapid pentru boala celiacă

Cercetători de la Universitatea din Oslo, Facultatea de Medicină, susțin că diagnosticul de boală celiacă se va putea obține și pe baza unui test rapid, fără durere, eludând biopsia intestinală și analizele de laborator necesare în prezent. Acest test va putea fi efectuat, cu relevanță pentru diagnostic, atât de către persoanele care consumă gluten, cât și de către cele care nu consumă, lucru care, la ora actuală, nu este posibil. Diagnosticul de boală celiacă, prin metodele prezente, este posibil de pus doar pentru pacienții consumatori de gluten, ceea ce impune reintroducerea glutenului în alimentație, la cei care au renunțat, dar au nevoie de un diagnostic cert. O astfel de schimbare în dietă, pentru cei care sunt celiaci, chiar nediagnosticați, poate genera, pe lângă disconfort și durere, alte probleme care sunt specifice bolii.

celiac-disease

sursa imagine: med.uio.no /
stânga: duoden sănătos, dreapta: duoden care prezintă vilozități deteriorate de boala celiacă

Cercetătorii norvegieni au dezvoltat însă un nou test, pentru determinarea în sânge a celulelor T reactive, mai numeroase la celiaci decât la non-celiaci. Sarcina celulelor T este de a monitoriza celulele pentru a vedea dacă acestea sunt infectate cu viruși sau bacterii și de a semnaliza altor celule ale sistemului imunitar să atace, atunci când sunt identificați intruși. Doar că, în cazul bolii celiace, celulele T consideră că și glutenul este un astfel de instrus și transmite comanda de atac, însă nu doar pentru proteina de gluten în sine, ci și pentru celule și o enzimă care se leagă de gluten.

Cercetătorii, care au făcut publică descoperirea în 2015, cred că noul test ar putea ajuta nu doar în diagnosticarea mai facilă a bolii, ci și în abordarea proactivă, prin instituirea unui vaccin1.

Surse:

  1. Simplified diagnosis of celiac disease – sciencedaily.com

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *