Cercetătorii americani au descoperit o proteină care are potențialul de a facilita diagnosticarea mai precoce și mai exactă a pacienților cu Sindrom Sjogren. Descoperirea ar putea ajuta numeroase persoane care suferă de această boală, dar care nu sunt diagnosticate sau sunt diagnosticate greșit ori sunt diagnosticate corect, dar târziu. Erorile de diagnostic corelate cu boala autoimună menționată sunt determinate, în multe cazuri, de faptul că afecțiunea prezintă o simptomatologie similară altor boli sau pentru că, potrivit medicilor, nu sunt întrunite toate criteriile de diagnostic ori suprapunerea este echivocă. Nu sunt puține cazurile și când diagnosticul întârzie sau lipsește pentru că explorările necesare diagnosticării sunt prea multe, prea costisitoare și în afara posibilităților pacientului sau a unităților medicale la care acesta apelează.

În Sindromul Sjogren, ochii uscați și gura uscată reprezintă criterii de diagnostic, stabilit însă nu doar pe baza simptomatologiei acuzate, ci și pe baza unor investigații. Pornind însă de la ipoteza că deficitul lacrimal în Sjogren este precedat de modificări distincte ale compoziției lacrimilor, cercetătorii de la Universitatea din California de Sud au realizat un studiu prin care au descoperit o proteină numită catepsina S, prezentă doar în lacrimile pacienților cu Sindrom Sjogren și precedând alte simptome ale bolii. Proteină care, potrivit rezultatelor unei alte cercetări, este corelată cu alte proteine ce intervin în secreția lacrimală, Rab3D și Rab27. Astfel, concentrându-se asupra acestor proteine într-un studiu realizat cu șoareci modificați genetic, cercetătorii au remarcat că șoarecii cărora le lipsesc Rab3D au mai multe catepsine S în lacrimile lor, în timp ce șoarecii cărora le lipsesc Rab27 au înregistrat mai puțină catepsină în lacrimi. Rab3D și Rab27 se contracarează reciproc, au constatat cercetătorii, iar pierderea Rab3D contribuie la creșterea influenței Rab27, conducând, astfel, la eliberarea catepsinei S în lacrimi
Fenomenul a fost înregistrat doar pentru Sindromul Sjogren, nu și pentru alte probleme medicale manifestate prin ochi uscați.
Descoperirea acestei proteine deschide oportunități de diagnostic precoce, rapid și simplificat, precum și posibilități de prevenție a unor daune majore provocate de boală, după cum și-au exprimat speranța cercetătorii1Dry eyes no more: New insight may lead to better detection, treatment of common autoimmune disease – sciencedaily.com.
- 1