Bolile autoimune cresc riscul de boală cardiovasculară

Bolile autoimune implică un risc ridicat de afecțiuni cardiace și deces, cred oamenii de știință. Mai exact, psoriazisul, artrita psoriazică și artrita reumatoidă sunt boli autoimune care cresc riscul de boală cardiacă, prin inflamația care există în organism, este concluzia unui studiu realizat la Școala de Medicinâ Perelman, din cadrul Universității Pennsylvania – Philadelphia. Inflamația sistemică existentă în aceste boli autoimune afectează aparatul cardiovascular, inclusiv prin depunerea prematură a plăcilor de aterom în artere, ceea ce înseamnă risc ridicat și pentru atac vascular cerebral.

aterom

sursa imagine: wikipedia.org | Blausen.com

Pentru acest studiu, coordonat de Dr. Alexis Ogdie, au fost analizate înregistrări medicale primare din Marea Britanie, comparând datele pentru aproximativ 138.000 de persoane cu psoriazis, 8,700 atât cu psoriazis, cât și cu artrita psoriazică și aproape 42.000 de pacienți cu artrită reumatoidă. Grupul de control a fost format din 81.000 de adulți fără vreuna din afecțiunile menționate. Monitorizarea a vizat perioada 1994-2010. Pe parcursul celor 16 ani, pacienții autoimuni au prezentat risc mai ridicat de a suferi un atac de cord, stop cardiac sau accident vascular cerebral – și de deces dintr-o astfel de cauză. Expunerea la risc a fost însă una diferită, în funcție de afecțiune, severitatea bolii sau tratament.

Mai mult de jumătate dintre cei cu artrită reumatoidă sau artrită psoriazică erau sub tratament cu medicamente modificatoare de boala reumatică (DMARD), precum metotrexat, sulfasalazină sau azatioprină ori sub un tratament biologic, ca de exemplu adalimumab (DMARD biologic). Dintre pacienții monitorizați, cei cu artrită psoriazică au prezentat cu 36% mai multe șanse decât subiecții din grupul de control de a suferi un atac de cord, indiferent dacă aceștia au fost sau nu sub tratament DMARD. Riscuri similare au fost înregistrate la pacienții cu psoriazis sever sub un tratament DMARD și la cei cu artrită reumatoidă, care nu erau sub un astfel de tratament. Cei cu artrită reumatoidă sub tratament DMARD au prezentat cel mai mare risc pentru atac de cord, aproape de două ori mai mare în raport cu grupul de control. Cei cu formele cel mai puțin severe de psoriazis (nu erau sub tratament DMARD) au avut cea mai mică creștere a riscului.

artrita-reumatoida

sursa imagine: wikipedia.org

După cum remarca și coordonatorul studiului, deși, teoretic, tratamentul cu imunosupresoare ar trebui să diminueze ateroscleroza și să scadă riscul cardiac, prin reducerea inflamației determinate de patologia autoimună, riscul persistă și la cei sub un astfel de tratament, mai ales în cazurile severe, iar, în aceste condiții, este greu de delimitat dacă riscul de boală cardiacă este corelat cu boala autoimună sau poate fi determinat și de tratament.

Cu privire la această cercetare, alți specialiști, care nu au făcut parte din studiu, au remarcat numărul mare de cazuri autoimune analizate, însă necorespunzător pentru anumite segmente de boală, cum ar fi artrita psoriazică. Dr. Dafna Gladman, specialist în boli reumatice la Universitatea din Toronto, consideră că eșantionul menționat a fost mic, în raport cu numărul real de pacienți cu artrită psoriazică, dat fiind că un număr mare de pacienți cu psoriazis (aproximativ 30%) dezvoltă și artrită, dar nu sunt diagnosticați. Acest lucru nu afectează însă rezultatele, susține medicul, căci riscul cardiovascular există și este ridicat în bolile autoimune analizate pe parcursul cercetării, iar după aprecierile specialistului canadian, acest risc poate fi chiar mai mare decât ce s-a identificat prin studiul menționat.

Datele medicale, privitoare la riscurile cardiovasculare pentru anumite boli autoimune, ar trebui să fie valorificate în educarea pacienților cu aceste boli, deoarece, de regulă, pacienții afectați au în vedere modificările cutanate sau alte simptome specifice și mai puțin alte riscuri care derivă din patologia autoimună, este recomandarea doctorului Ole Ahlehoff, de la Spitalul Universitar din Copenhaga.1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *