Riscul de scleroză multiplă și deficitul de vitamina D în perioada sarcinii

Copiii născuți în luna aprilie prezintă un risc ridicat de a se îmbolnăvi de scleroză multiplă (SM), pe parcursul vieții. Incidența crescută a acestor îmbolnăviri ar putea fi explicată prin deficitul de vitamina D la mamele care sunt însărcinate toamna și primăvara, adică în anotimpurile cu expunere scăzută la soare.

Concluzia a fost formulată de cercetătorii de la Universitatea Glasgow și Spitalul General de Sud al orașului. Vitamina D, spun autorii studiului, dobândită în mare parte prin lumina solară și alimentație, intervine în reglementarea unei gene care predispune indivizii la SM. În cazul în care gena respectivă a fost transmisă de la mamă la făt, fără a fi reglementată printr-o cantitate suficientă de vitamina D, copilul respectiv este susceptibil de a dezvolta boala.

Studiul a fost realizat în Scoția (țara cu cea mai mare rată de SM din lume), pe un eșantion de aproximativ 1300 de pacienți cu SM născuți în vestul Scoției, între 1922 și 1992. Dintre aceștia, potrivit rezultatelor, aproximativ 400 de persoane, născute în lunile martie, aprilie și mai, au dezvoltat SM, cu 22% peste așteptările cercetătorilor. Iar dintre aceștia, aproape jumătate din subiecții de sex masculin și un sfert din cei de sex feminin erau născuți în luna aprilie.

bebelus

sursa imagine: wikimedia.org

În schimb, nașterile toamna au indicat cel mai mic scor de îmbolnăviri ulterioare de SM, respectiv cu 16% mai puține nașteri SM în lunile de toamnă, în raport cu expectațiile cercetătorilor. La subiecții născuți în luna noiembrie, rata îmbolnăvirilor înregistrate a fost cea mai scăzută, cu o diferență de aproximativ 50%, în raport cu luna aprilie, potrivit autorilor studiului.

Concluzia cercetătorilor este că deficitul de vitamina D ar putea fi factorul determinant al acestor statistici și, prin urmare, persoanele care au și istoric autoimun în familie ar fi indicat să aibă în vedere perioada de concepție și nivelul de vitamina D. Pentru a formula însă concluzii ferme, este nevoie și de studii ulterioare, cred cercetătorii menționați1.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *