Fumatul dăunează pacienților cu psoriazis

Numeroase studii recente au corelat fumatul cu incidența crescută a psoriazisului în rândurile populației, precum și cu reducerea ratei de recuperare în cazul acestei boli, la fumători.

În urma unui studiu științific, Luigi Naldi, MD, a constatat că fumatul dublează riscul unei persoane de a dobândi psoriazis, iar amploarea acestui risc este dată de numărul de țigări fumate pe zi. Cercetarea a evidențiat o expunere mai mare la femei decât la bărbați: astfel, riscul pentru femeile care fumează mai mult de 20 de țigări pe zi este de aproximativ 2,5 ori mai mare decât la cele nefumătoare, iar la bărbați riscul este de aproximativ 1,7 ori mai mare decât la nefumători. Dr. Naldi consideră că nicotina are efecte interne asupra sistemului imunitar și a creșterii celulelor pielii, în plus față de iritația externă a fumului de țigară asupra pielii.

stop-fumat

sursa imagine: flickr.com

În 2005, revista SKINMed a publicat un articol de Behnam, Behnam și Koo, care a apărut ca o confirmare la concluziile lui Naldi, cu sublinierea că persoanele care suferă de psoriazis și sunt consumatoare de alcool dezvoltă simptome mai severe, în special la nivelul extremităților, iar ameliorarea bolii a înregistrat, atât la bărbați, cât și la femei, rate mult mai mici decât la nefumători. În raport cu aceste constatări, Gerald Krueger, MD, de la Universitatea din Utah, conducătorul Inițiativei Psoriazis Utah, ridică problema renunțării la fumat pentru pacienții cu psoriazis1.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *