Fumatul timpuriu crește riscul de scleroză multiplă

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină John Hopkins, din Baltimore, susțin că fumatul înaintea vârstei de 17 ani este un factor care crește riscul îmbolnăvirii ulterioare de scleroză multiplă.

adolescenti-fumatori

sursa imagine: flickr.com | by Valentin Ottone

Potrivit acestui studiu, prezentat în 2009, la conferința anuală a Academiei Americane de Neurologie, adolescenții care s-au apucat de fumat înainte de 17 ani au un risc de 2,7 ori mai mare decât nefumătorii de a se îmbolnăvi de scleroză muliplă. În schimb, persoanele care au început să fumeze la 17 ani sau după această vârstă nu au înregistrat un risc crescut de a dezvolta boala, în raport cu nefumătorii. Aproximativ 32% dintre pacienții cu scleroză multiplă au fost fumători timpurii, în raport cu 19% dintre cei care nu au dezvoltat boala, demonstrează studiul. Aceste date, susțin cercetătorii, demonstrează că factorii de mediu influențează apariția bolii, dar unii dintre ei, precum fumatul, pot fi evitați.

În realizarea cercetării, oamenii de știință au avut în vedere 87 de pacienți cu scleroză multiplă, din mai mult de 30.000 de oameni care au participat la un sondaj național de sănătate, în 2002. Subiecții au fost împărțiți în trei grupe, prin raportare la obiceiul fumatului: nefumători, fumătorii înainte de vârsta de 17 ani și fumătorii cu debut la 17 ani sau ulterior. Realizatorii studiului au avut în vedere și alte date, precum sex, rasă, vârstă, starea civilă, educație, nivel de venit și regiune1.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *