REMS – diagnosticarea osteoporozei prin tehnică ultrasonică

Unii pacienți autoimuni pot suferi, ca efect advers al tratamentelor urmate sau din alte cauze, o deteriorare a masei osoase. Pentru a identifica aceste pierderi, sunt recomandate investigații specifice. În mod curent, specialiștii recomandă determinarea densității minerale osoase prin metoda DXA (dual x-ray absorbtiometry), aceasta fiind considerată, în prezent, „standardul de aur“ pentru diagnosticarea și monitorizarea tratamentului osteoporozei.

osteoporosis
sursa imagine: Laboratoires Servier, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Recent, specialiștii iau în considerare o nouă tehnică, neionizantă, de diagnosticare și monitorizare a osteoporozei – tehnologia REMS (Radiofrequency Echographic Multi Spectrometry).

REMS se bazează pe tehnica ultrasonică, având la bază achiziția simultană a mai multor cadre de scanare ecografică a segmentelor vizate, iar procesarea datelor preliminare și analiza acestora furnizează toți parametrii care sunt avuți în vedere pentru diagnosticarea și monitorizarea osteoporozei. Deși unii furnizori ai serviciului medical susțin că automatizarea tehnologiei permite o reducere la minim a dependenței de experiența operatorului, concluziile formulate pe baza unei cercetări sugerează că această nouă tehnică investigativă presupune, de fapt, „o pregătire mai riguroasă a operatorilor pentru a limita achizițiile eronate și pentru a asigura practicabilitatea clinică completă“[ref]Radiofrequency echographic multispectrometry compared with dual X-ray absorptiometry for osteoporosis diagnosis on lumbar spine and femoral neck – nih.gov, accesat la data de 13.01.2021[/ref].

În țara noastră, intră în discuție nu doar pregătirea și experiența cadrelor medicale, ci și accesibilitatea centrelor medicale în care este posibilă investigarea prin REMS, de obicei în organizații private din orașele mari, centre universitare. De asemenea, se pune problema și accesibilității financiare, având în vedere că DXA este o investigație care poate fi realizată în anumite spitale sau în ambulator, inclusiv privat, cu decontare prin casa de asigurări. Este adevărat că, nici pentru această investigație, accesul nu este asigurat gratuit la scară largă, pentru pacienții vizați, dar, cel puțin în anumite zone și localități, există mai multe facilități, care fac posibilă o mai mare accesibilitate a DXA.

Deși există un număr mic de centre prin care pacientul român se poate investiga, beneficiind de noua tehnologie, acest aspect poate fi adus în discuție cu medicul curant și luat în considerare cel puțin ca o posibilitate de investigare viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *