O dietă cu fibre poate preveni lupusul

O cercetare desfășurată la Yale1Impact of diet intervention on autoimmunity in mice – sciencedaily.com sugerează că anumite intervenții asupra dietei pot avea un impact pozitiv în a preveni dezvoltarea unor boli autoimune, precum lupus. Studiul, coordonat de imunobiologul Yale Martin Kriegel și publicat în Cell Host & Microbe, a fost desfășurat pe șoareci susceptibili.

fruits-cereals-loaves-walnuts
Dietă fibre
sursa imagine: flickr.com / By Marco Verch Professional Photographer and Speaker’s photostream

Pentru început, echipa de cercetare a identificat în intestinul șoarecilor o singură bacterie, Lactobacillus reuteri, a cărei creștere și deplasare în afara intestinului subțire declanșează răspunsuri imune care facilitează atât declanșarea, cât și agravarea bolii lupus. Pentru a putea observa impactul benefic al regimului alimentar în prevenirea afecțiunii, primul autor, Daniel Zegarra-Ruiz, a oferit șoarecilor supuși studiului „amidon rezistent”, un produs care imită o dietă bogată în fibre la om. Ca rezultat, s-a remarcat diminuarea incidenței lupusului la populația de șoareci studiată, amidonul rezistent suprimând creșterea și deplasarea bacteriilor Lactobacillus reuteri în afara intestinului subțire, deoarece, neabsorbabil la nivelul intestinului subtire, produsul stimulează, prin fermentație în intestinul gros, bacteriile bune și secreția de acizi grași cu catenă scurtă.

Autorii studiului susțin că, la anumiți pacienți cu lupus, s-au constat dezechilibre ale florei intestinale similare celor remarcate la grupul de șoareci studiați, care nu au primit dieta cu amidon. De aceea, se poate conchide că există o legătură între dietă, flora intestinală și autoimunitate, iar introducerea fibrelor în alimentație ar putea avea efecte pozitive nu doar în prevenirea apariției sau agravării lupusului, ci și pentru alte boli autoimune, care au aceleași mecanisme de declanșare. Cercetătorii au în vedere însă și studii viitoare, care să permită o mai bună cunoaștere și aplicare în medicina umană a corelațiilor descoperite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *