Mamele cu lupus au risc dublu de a avea copii cu autism

Mamele diagnosticate cu lupus au un risc de două ori mai mare de a avea copii cu autism, este concluzia unei cercetări realizate de oamenii de știință canadieni.

În cadrul studiului, desfășurat în Quebec, au fost analizate date medicale provenind atât de la femei cu lupus, cât și de la femei sănătoase. Dintre pacientele cu lupus, cercetătorii au inclus femeile care au avut una sau mai multe spitalizări pentru naștere, după diagnosticarea cu această boală, folosind bazele de date de asistență medicală dintre anii 1989 și 2009. Pe baza resurselor indicate, echipa de cercetare a putut analiza 719 de copii născuți la 509 mame cu lupus, iar aceste date au fost comparate cu cele provenite de la 8493 de copii născuți din 5.824 de femei care nu aveau această afecțiune și au fost selectate în mod aleatoriu. Vârsta medie a mamelor a fost de peste 30 de ani.

Echipa canadiană a descoperit că la copiii născuți de mame cu lupus s-a înregistrat un risc aproximativ dublu de autism, în raport cu cei născuți de mame care nu au această afecțiune (1,4%, față de 0,6%). În plus, copiii născuți din mame cu lupus sunt diagnosticați mai timpuriu cu autism decât cei care sunt născuți de mame fără lupus (estimativ 3,8 ani, în raport cu 5,7 ani)1.

Aceste date trebuie luate în considerare în planificarea unei sarcini, afirmă unii specialiști, dar nu trebuie să îngrijoreze exagerat, afirmă alții, deoarece acest risc este, totuși, unul destul de mic, dacă avem în vedere că 98% dintre copiii născuți de femei cu lupus nu au dezvoltat autism2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *