Potrivit unui studiu coordonat de dr. Zorana Andersen, profesor de epidemiologie la Universitatea din Danemarca de Sud, în Esjberg, femeile care fac tratament pe bază de insulină, pentru diabet, au un risc mai ridicat de a avea sâni denși, un factor de risc petru cancerul de sân, în raport cu persoanele de sex feminin care iau tratament non-insulinic sau doar au adoptat măsuri de stil de viață care să le permită ținerea sub control a diabetului. Explicația ar fi că insulina stimulează creșterea pentru toate țesuturile corpului, deci poate crește și cantitatea de țesut din sân, care devine, astfel, mai dens.

Densitatea sânului presupune un țesut de grăsime redus și nu se poate determina în funcție de mărimea sau fermitatea sânului, ci doar mamografic. Dar, pentru că pe mamografii, țesutul mamar dens apare similar celui canceros, de culoare albă, delimitarea poate fi, uneori, mai dificil de realizat.

mamografie
sursa imagine: Embed from Getty Images

Odată cu înaintarea în vârstă, densitatea poate să scadă, dar nu este o regulă, iar controalele regulate trebuie continuate. Mai ales că, după cum spune dr. Andersen, femeile cu nivelul cel mai ridicat de densitate (peste 75%) au un risc de 4-6 ori mai mare de cancer la sân, comparativ cu cele care au cea mai mică densitate, sub 25%.

Studiul a fost realizat de cercetătorii danezi pe un lot de 5.600 de femei, majoritatea trecute de menopauză, cu o medie de vârstă de 56 de ani, cu analizarea unor mamografii realizate între 1993 și 2001. Dintre acestea, doar 137 (sub 3%) de femei au avut diabet. Rezultatele studiului s-au conturat prin analiza separată între subiecții de sex feminin diabetici, respectiv între 44 de femei care au folosit dieta pentru controlul diabetului, 62 care au luat pastile (de ex., metformină) și pacientele sub tratament cu insulină. S-a constatat că primele două grupuri de paciente aveau predispoziție spre sâni grași, nu denși, iar cele care utilizau insulină au fost de aproximativ două ori mai expuse riscului de a avea sâni denși.

Autorii studiului afirmă că, totuși, nu se pot trage concluzii că metformina ar reduce densitatea sânului, fiind nevoie de cercetări ulterioare. În funcție de evoluția cercetărilor în această direcție, este posibil, spun unii specialiști, ca la tratamentul cu insulină să fie adăugat și cel cu metformină, nu doar pentru efectul său în diabet, ci și pentru compensarea potențialelor efecte ale insulinei. Majoritatea specialiștilor consideră însă că screening-ul este important pentru pacientele diabetice, iar radiologii iau în considerare posibilitatea de a introduce și tratamentul cu insulină printre factorii de risc analizați înaintea unei mamografii, în funcție de rezultatele cercetărilor ulterioare1.

Tratamentul cu insulină – posibil factor de risc pentru cancerul mamarhttps://autoimun.ro//cont/media/mamografie.jpghttps://autoimun.ro//cont/media/mamografie-122x150.jpgadminDiabet autoimuncancer de sân,diabet,insulină,mamografie,metformină,sâni denși,stil de viațăPotrivit unui studiu coordonat de dr. Zorana Andersen, profesor de epidemiologie la Universitatea din Danemarca de Sud, în Esjberg, femeile care fac tratament pe bază de insulină, pentru diabet, au un risc mai ridicat de a avea sâni denși, un factor de risc petru cancerul de sân, în raport...informare. comunicare. suport.