Boala celiacă în statistici

Statisticile care există la ora actuală în SUA, pentru boala celiacă, prezintă următoarea stare de fapt, pentru principalele aspecte care vizează pacienții:

1. Rata îmbolnăvirilor:

– Boala celiacă este de patru ori mai răspândită în zilele noastre decât în anii 1950. Tinerii din prezent sunt de patru ori și jumătate mai predispuși la această afecțiune, decât omologii lor care au trăit în anii 1950. Aceste statistici nu se aplică doar pentru tineri, ci și pentru persoanele mai în vârstă[ref]Celiac Disease Statistics – nogluten.io[/ref].
– Boala celiacă afectează, în prezent, în SUA, aproximativ 1 din 133 de persoane[ref]Celiac Disease Facts and Figures – uchospitals.edu[/ref].
– Există aproximativ 3 milioane de americani care trăiesc în prezent cu boala, o cifră care este aproximativ echivalentă cu întreaga populație din statul Nevada[ref]Ibidem[/ref].

celiac-disease
sursa imagine: mayoclinic.org.

2. Diagnosticarea:

– În anul 2003, s-a constatat ca această boală a fost diagnosticată la o rată de 9 ori mai mare, decât în deceniul anterior[ref]Celiac Disease Statistics – nogluten.io[/ref].
– Pentru fiecare individ care a fost diagnosticat cu celiachie, există cel puțin 30 care mai suferă de această boală, fără să știe. În jur de 83% dintre pacienții care trăiesc în SUA sunt fie nediagnosticați, fie diagnosticați greșit. Pacienții nediagnosticați au o prevalență de patru ori mai mare de deces, în cazul în care boala este lăsată netratată pentru perioade lungi de timp[ref]Ibidem[/ref].
– În funcție de unii medici, procesul de diagnosticare poate dura chiar și 6-10 ani[ref]Celiac dosease: FAST FACTS – beyondceliac.org[/ref].
– Rata de diagnostic pentru boala celiacă poate ajunge la 50-60%, până în 2019, datorită eforturilor de sensibilizare a publicului, în raport cu această afecțiune[ref]Ibidem[/ref].

3. Distribuirea pe grupe populaționale:

– 5-20% dintre cei care suferă de această boală au, de asemenea, o rudă de gradul 1 cu boală celiacă[ref]Celiac Disease Statistics – nogluten.io[/ref].
– 70% dintre pacienții raportați sunt de sex feminin[ref]Tulburari de absorbtie – Anomalii genetice sau biochimice – mediculmeu.com[/ref].
– Fenotipul HLA DR3 apare la 70-90% dintre pacienții cu sprue celiac, spre deosebire de 20-25% din cazurile de subiecți normali[ref]Ibidem[/ref].

4. Simptomatologie:

– Boala celiacă are 295 de simptome cunoscute[ref]Gluten / Celiac Disease Statistics – statisticbrain.com[/ref].
– Numai 35% dintre persoanele diagnosticate recent au suferit de diaree cronică, risipind mitul că diareea trebuie să fie prezentă la celiaci, pentru un diagnostic corect[ref]Celiac Disease Facts and Figures – uchospitals.edu[/ref].
– 60% dintre copii si 41% dintre pacienții adulți diagnosticați au fost asimptomatici[ref]Ibidem[/ref].

5. Afecțiuni asociate[ref]Ibidem[/ref]:

– Pacienții-copii, cu vârsta cuprinsă între 2 și 4 ani, au avut 10,5% mai multe șanse de a dezvolta boli autoimune.
– 610,000 de femei din SUA se confruntă cu infertilitate inexplicabilă; se estimează că 6% (36,600) dintre aceste femei nu știu că boala celiacă ar fi cauza.
– 350.000 de persoane din Statele Unite ale Americii traiesc cu sindromul Down; 12% (42000) dintre ele au, de asemenea, boala celiacă.

6. Complicații:

Conform unor statistici mai vechi (2007), acestea pot afecta pacienții celiaci prin[ref]Celiac Disease Statistics – celiac.com[/ref]:
– Anemie (3-6%);
– Artrită (20%);
– Ataxie (40%);
– Limfom non-Hodgkin (39%);
– Intoleranță la lactoză (24%);
– Dermatită (5%);
– Diabet zaharat de tip 1 (12%);
– Sindromul de colon iritabil (20%);
– Boală de ficat (42%);
– Migrenă/Dureri de cap (4%);
– Neuropatie periferică sau alte afecțiuni neurologice (51%);
– Obezitate (30-40%);
– Osteoporoză (4,5%);
– Osteomalacie / densitate osoasă scăzută (70%);
– Tulburări pancreatice și ale glandei tiroide (5-14%).

7. Tratament/dieta fără gluten:

– Nu toți pacienții celiaci răspund la o dietă fără gluten. Se estimează că aproximativ 10-19% dintre pacienți nu răspund, în cazul în care mucoasa intestinală, deteriorată de sistemul imunitar, nu se reface chiar și după un an de dietă fără gluten[ref]Antibody Linked to Celiac Disease That Does Not Respond To Gluten-Free Diet – celiac.org[/ref].
– Cel mai frecvent motiv pentru non-răspuns este urmarea unei diete fără gluten insuficient de strict (36-45%). Iar pentru cei care urmează dieta strictă, răspunsul slab sau absent poate fi determinat de alte afecțiuni coexistente, cum ar fi sindromul de colon iritabil, intoleranța la lactoză, mici suprainfecții bacteriene intestinale sau o boală celiacă refractară, care apare la aproximativ 4% dintre pacienți[ref]Ibidem[/ref], cu preponderență la persoanele de peste 50 de ani[ref]Non responsive and refractory coeliac disease – coeliac.org.uk[/ref].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *